Homepage Universiteit Leiden
Homepage Faculteit der Letteren Homepage Forum Zoeken in Forum E-mail redactie Forum

Jaargang 3, extra nummer (maart 2003)

   Agenda
   Onderwijs
   Personalia
   Colofon
 
Onderwijs

Persbericht

Leidse Taalkunde Olympiade 2003

Op zaterdag 8 maart werd in Leiden de winnares bekend gemaakt van de derde Leidse Taalkunde Olympiade. Deze olympiade wordt sinds 2001 ieder jaar georganiseerd door de opleiding vergelijkende Indo-Europese taalwetenschap. Scholieren van 5 en 6 vwo uit heel Nederland komen in het voorjaar in Leiden bijeen om opgaven te maken op het gebied van historische en vergelijkende taalwetenschap. De vragen kunnen gaan over de ontwikkeling van bijvoorbeeld het Nederlands, ook vreemde schriftsoorten en dode talen worden bij het bedenken van de opgaven niet geschuwd. De opgaven zijn dit jaar opgesteld door prof.dr. A. Lubotsky, dr. Michiel de Vaan, drs. Alwin Kloekhorst en dr. Leonid Kulikov.

Dit jaar kwamen op zaterdag 15 februari 53 scholieren maar Leiden om opgaven te maken over onder andere het Luwisch, het Artsji, het Litouws en het Lets. Afgelopen zaterdag kregen de schollieren de goede antwoorden te horen en werden de prijswinnaars bekend gemaakt.

Rosanne Zeiler, een zesdeklasser van het Zaanlands Lyceum in Zaandam, haalde 57,5 van de 60 punten en was daarmee de onbetwiste winnares van de derde Taalkunde Olympiade van de Leidse Universiteit. Vorig jaar behaalde ze al een derde prijs. De eerste prijs was een Van Dale groot woordenboek der Nederlandse Taal en een leuk bedrag aan boekenbonnen.

Dit jaar wachtte de winnaars nog een extra verrassing: de vier scholieren die het hoogst eindigden, zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de eerste internationale Taalkunde Olympiade, die in september 2003 plaats zal vinden in Bulgarije.

Rosanne werd op de voet gevolgd door Alexei Nazarov uit de vierde klas van het Stanislas College in Delft (54 punten), Mirjam Plooij , zesde klas van Het Streek in Ede (53 punten) en Eddin Najetovic, klas 6 van het Murmellius Gymnasium in Alkmaar (52,5 punten).

De opgaven en antwoorden van dit jaar en voorgaande jaren zijn te vinden op de website van de Olympiade, www.olympiade.leidenuniv.nl

Meer informatie:

opleiding vergelijkende Indo-Europese taalwetenschap
Prof.dr. A.M. Lubotsky
tel.: 071 527 21 90
a.m.lubotsky@let.leidenuniv.nl

Dr. M.A.C. de Vaan
tel.: 071 527 25 08
m.a.c.de.vaan@let.leidenuniv.nl

Opgaven en antwoorden

www.olympiade.leidenuniv.nl

 

Uw reactie
naar boven