Leiden University
  home   contact      
 
 
 
Home About APL New Titles Catalogue Ezelsoor
   

Nieuwe titel 2004: D.F. McKenzie

"De grootste bibliograaf van onze tijd"

Robert Darnton

In zijn Bibliografie en de sociologie van teksten laat D.F McKenzie zien hoe de wisselwerking tussen vorm en inhoud bepalend is voor de betekenisvorming van teksten. Door bibliografie ook toe te passen op 'teksten' in de vorm van geluid, grafische media, film en landschappen verlegt McKenzie de traditionele grenzen van de bibliograaf. Met zijn fascinerende kijk op bibliografie, waarin ook de belevingswereld van de lezer een grote rol speelt, creëert McKenzie een nieuw en interdisciplinair wetenschapsveld.

D.F McKenzie (1931-1999) was hoogleraar bibliografie en tekstanalyse aan de Universiteit van Oxford en heeft grote invloed gehad op de bibliografie als wetenschap. Naast het baanbrekende Bibliografie en de sociologie van teksten schreef hij andere invloedrijke werken waaronder Making meaning: "Printers of the Mind" and other essays.

McKenzies klassieke Bibliografie en de sociologie van teksten verschijnt nu voor het eerst in een Nederlandse vertaling van B.P.M.Dongelmans en A.H.van der Weel. Beiden zijn verbonden als docent boekwetenschap aan de Universiteit Leiden.

Klik hier voor een uitgebreide samenvatting.

Onze sponsors

Direct Dutch Publications B.V.
Ridderprint Offsetdrukkerij B.V.
Grafimedia
Nederlandse Boekhistorische Vereniging

Kijk ook hier

www.deboekenwereld.nl
Vantilt 
Tiele-stichting

 
   
previous page top of page